Aanschaf van een jachthond
Jachthonden zijn ideale huishonden , doch voornamelijk gefokt op jachteigenschappen, waarbij als basis
o.a. geldt dat deze met zowel mensen als andere honden goed moeten kunnen omgaan. Het is van groot belang dat je veel aandacht en tijd besteedt aan het kopen van de juiste pup/hond. Die trouwe viervoeter heb je voor zijn hele leven . Kies een hond die bij u karakter en woon- en leefomgeving past. Dat is veel belangrijker dan zijn uiterlijk .
Nu kan je je afvragen of het nut heeft een hond te nemen met “stamboom”? Dit is ten zeerste aan te raden, maar dan wel een hond met een stamboom die erkend wordt door het F.C.I. (Fédération Cynologique International). In België is de enige stamboom die erkent is, de stamboom van de K.M.S.H. ( Koninklijke Maatschappij St-Hubertus ), in de volksmond stamboom van St-Hubert.
Deze stamboom getuigd van raszuiverheid wat een basis is voor ernstige fokkers, met als enig objectief de kwaliteiten van het ras te verbeteren of in stand te houden. Andere stambomen zijn waardeloos!
Misleiding door een malafide fokker kan altijd gecontroleerd worden op de website ( www.srsh.be ), waar je onmiddellijk registratie van pups kan nakijken.
Ook via allerlei tijdschriften vind je tal van artikels of aanbiedingen over jachthonden. Veelal spreekt men dan luidkeels over “ouders beiden bejaagd”! Dit zegt echter niets. Bepaalde van die honden kunnen vaak nog niet eens apporteren!
Wanneer je voor een fokker staat is de vraagstelling naar opleiding, opvoeding,… van groot belang. Hieruit kan je afleiden wat voor “vlees je in de kuip” hebt aangaande de kwaliteit van de fokker. Laat je niet misleiden, als je twijfelt haal iemand erbij met ervaring. Ik zeg het je van voordien pas op want er zijn veel vermeerderaars , uiteraard zijn dit geen verbeteraars!
Laat de hond ook effectief iets tonen (voorstaan, zwemmen, apporteren,… ), vraag naar zijn wedstrijdprestaties,… want zeggende woorden hebben geen belang!
Onthoud goed: “Erbij maken kun je niet, eraf halen wel”.
Hierbij bedoel ik dat de maximale haalbare resultaten bepaald worden door de aanleg en de eigenschappen van de hond.
Pas ook op voor erfelijke ziekten (heupdysplasie, cataract,…)
Persoonlijk hou ik van ieder ras! Ik heb dan ook al verschillende honden opgeleid (zowel staande-, als apporteerhonden, terriërs, teckels), het leuke is dat iedere hond anders is, dus ook andere behandeling vraagt!
Voor alle jachthonden geldt dat de manier en de kwaliteit van het neusgebruik gerelateerd zijn aan het doel waarvoor de jachthond in de jacht kan worden ingezet.
Een zweethond wordt ingezet om via een zweetspoor bij wild te komen. Hij werkt op dat zweetspoor met de neus dicht aan de grond en kan daarom met een korte neus op een uitstekende manier het werk doen waarvoor hij gefokt is.
Hetzelfde geldt min of meer voor een apporterende hond.
De staande hond echter zal, om naar voldoening te kunnen werken, een lange en sterke neus hebben. Deze jachthonden moeten het wild kunnen vastzetten of blokkeren door het met gebruik van de neus aan te vallen en met autoriteit voor te staan.
KORT SAMENGEVAT: EEN HOND DIE….
Bij vragen of twijfels over eender welk ras, aarzel niet en contacteer mij. Ik zal u dan proberen wegwijs te maken aan de hand van theoretische aspecten als ook praktische ervaringen.