Onze keuze -> De Draadhaar

We hebben gekozen voor de Duitse Staande Draadhaar omdat het een allround jachthond is!
Een draadhaarvinden we een zeer gemakkelijke dresseerbare hond. Dat verschilt uiteraard van hond tot
hond, omdat het afhankelijk is van de bloedlijn waaruit deze afkomstig is.

De draadhaar is over het algemeen als harde hond bekend bij de jagers; nochtans vinden we dat er veel
zachte draadharen zijn! Wij proberen kalme, intelligente honden te fokken die graag werken.

De honden die “hard in de muil”, mensenscherp, enz… zijn, worden bij ons direct uitgesloten voor de fok!

We selecteren op werklijnen maar ook voor een stuk op schoonheid. Het is moeilijk, maar toch mogelijk om beide te hebben! We vinden het heel belangrijk dat je jezelf kent en goed kijkt wat voor type hond bij je past.

De draadhaar wil de baas graag plezieren. Indien de draadhaar goed is opgeleid, zal hij veel initiatief naar het wild blijven tonen en tevens een perfecte combinatie vormen met de baas.

De draadhaar is breed inzetbaar door zijn bouw en beharing.

De ruwe harde beharing is om de hond te beschermen tegen kwetsuren en tegen weersomstandigheden, zoals regen, kou, wind en ook tegen warmte. Men onderscheidt 2 soorten haren. De dekharen (bovenvacht) en wolharen (ondervacht). De dekharen zijn vrij hard van structuur en voelen vrij stevig aan. Dit zijn de beschermende, vochtwerende, stevige, dikke haren. De wolharen zitten tussen de dekharen tegen de huid aan, deze zijn zachter en korter. De ondervacht zorgt er voor dat er een isolatielaag ontstaat. Naarmate de buitentemperatuur stijgt of daalt, zal de ondervacht zich aanpassen. Deze zorgt ervoor dat de lichaamstemperatuur op peil blijft.

DE RUWE HARDE BEHARING IS IDEAAL VOOR DE JACHT!

Wanneer de vacht rijp is staan de haren in alle richtingen in bosjes bij elkaar. Dan kan de vacht worden geplukt.

Er zijn mensen die de draadhaar nooit plukken, anderen doen dit 1 à 2 maal in een jaar. Verder heb je aan deze vacht geen werk. Als de draadhaar geplukt word, dan worden de dode haren verwijderd met duim en wijsvinger. De oude haren worden met wortel en al uitgetrokken.

Alle honden vervangen hun vacht continu, bij kortharige honden zijn dat allemaal korte stekkertjes die moeilijk van je kledij te verwijderen zijn. Langharige honden moeten minstens 2 maal per week geborsteld worden, dit om klitten te voorkomen. De haren van de draadhaar kan je gemakkelijk van je kledij vegen, deze haren zijn harder en langer dan deze van de korthaar.

De rasstandaard van de Duitse Staande Draadhaar kan je volledig terug vinden op de volgende site: www.vvdd.nl/rasstandaard.htm